Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел отрече да се обсъждат нови условия за отпускане на средства по кохезионните фондове

Габриел предлага мрежа от центрове за киберсигурност, включително в България

| обновено на 07.11.17 в 13:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел отрече да се обсъждат нови условия, по които отпускането на средствата по кохезионните фондове догодина да е свързано с по-доброто им управление:

Първо, знаете, че за бюджета май месец ще имаме много по-голяма яснота въз основа на какво ще тече дебатът и кои ще са новите правила. До този момент не съм чувала.

Мария Габриел очаква докладът по механизма за сътрудничество и проверка, който би трябвало да излезе до края на този месец, да бъде обективен:

Президентът Юнкер е заявил, че до края на мандата можем да очакваме отпадане на механизма. От там нататък на мен би ми се искало да се каже: "Работа и резултати". Това е. То си зависи от нас. Колкото повече се работи в тази насока, толкова повече този анонс – до края на мандата той да бъде премахнат, има вероятност да се случи.

Мария Габриел потвърди, че след неговото премахване се очаква да се премине към общ европейски механизъм за всички страни.

Тя е предложила мрежа от експерти да работи за подобряване на киберсигурността в Европейския съюз. Идеята е да има центрове във всяка страна - членка, уточни Габриел. Освен да се изваждат поуки от случилото се, трябва да се премине и към превенция.Такъв център е предвиден и в България, подчерта Габриел.

По повод друг неин приоритет – борбата с фалшивите новини, комисар Габриел припомни, че на 13-ти ноември започва публична консултация по въпроса.

На въпрос на „Хоризонт“ доколко една такава битка би била ефективна, при положение, че има по-малки платформи, които непрекъснато се появяват и произвеждат фалшиви новини в огромно количество, а и заглавията им определено привличат масовото внимание, Мария Габриел отговори:

Ние вече имаме мерки в това отношение. Такива сайтове се изтриват. Но ми се иска да обхванем феномена в цялото му измерение.

Какво още каза Мария Габриел - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени