Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Огромната част от новия бюджет отново отива в нереформирани системи

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС


Обещанията към малкия и среден бизнес ги слушам от 2012-а година насам, но проблемите остават, каза в студиото на "12+3" икономистът Румен Гълъбинов.

Недостиг на работна ръка, неравнопоставеност при поръчките са сред проблемите, които си повтаряме, а няма успех при разрешаването им.

Малките предприемачи са засегнати не само като трудност да отворят бизнес, а даже след това и да закрият фирмите си.

Критерият, в който най-много падаме, е започване на бинес. В Бюджет 2018-а не видях такива пари. Продължаваме да разчитаме на европейски фондове. Това е добре, но къде е ангажиментът на собствената ни държава?

Бюджетът ще разпредели рекордните 40 милиарда лева, но в големите нереформирани публични системи - образование, задравеопазване, пенсионна система, отбеляза Гълъбинов.

НЗОК ще продължи да има монопол, а би следвало да има и други, които да събират вноски и съответно да плащат.

Трябва да престанем да даваме пари за брой ученици и брой студенти.

Отчаяно се нуждае от реформа, засягаща преките чуждестранни инвестиции и липсата им в България. Спадат с 54 процента в сравнение с миналата година. Без този много важен елемент няма как да се развиваме ускорено. Имаме 3,9 процента, но Румъния има 6,1. Това е ръст 30 процента над нашия. И се дължи на данъчна реформа, добави Румен Гълъбинов.

Бюджет 2018 консервира българската икономика, за да не може да се развива ускорено. Не създава условия за ускорен ръст на БВП, подчерта икономистът.

В енергетиката имаме перманентно задлъжняване на НЕК. Имаме и задължения на общинско ниво. Трябва да се направи анализ на задълженията на общинските предприятия, каза още Гълъбинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна