Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации излизат на протест срещу промените в ГПК

Снимка: Ани Петрова, БНР

Протест пред сградата на представителството на ЕК в София организират утре неправителствени организации. Като причина те посочват последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс, свързани с длъжниците. От гражданското движение "Покана за доброволно изпълнение" смятат, че последните поправки в ГПК по никакъв начин не решават проблемите на длъжниците и са козметични.

Адвокат Светла Миланова обясни, че хората нямат права, когато подписват договори, а впоследствие наблюдават как се разпродава имуществото им.

Той просто е разпънат на кръст. Взимат се неговите средства, разпродават се, които може да са били за милиони. Продават се буквално за стотинки, но най-лошото е, че след като вече абсолютно всичко е разпродадено, че след като семейството му остава на улицата, че след като децата му заживеят пак на улицата, той продължава да бъде длъжник. Така доживот. Впоследствие, след като дори си отиде на онзи свят, неговите деца и внуци продължават да бъдат длъжници.

От организацията настояват Европарламентът да разгледа тяхна петиция, внесена в началото на годината. Ще има и нова с искане Еврокомисията да изпрати наблюдаващ екип, който да следи реформата в съдебната система у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна