Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Кипър прие резолюция срещу възхода на крайната десница

Парламентът на Кипър прие резолюция, в която изразява дълбоката си загриженост относно възхода на крайната десница, неофашизма и расизма в Европа, като отбеляза, че Кипър има болезнен опит от фашистката дейност в страната – инспирирания от гръцката военна хунта преврат през юли 1974 г. и последвалата турска инвазия и окупация на една трета от територията на страната.

Документът бе приет с мнозинство, „против” гласуваха само двамата депутати от Националния народен фронт (ЕЛАМ) – крайнодясната екстремистка партия в Кипър, родствена на „Златна зора” в Гърция.

С вота си парламентът призова кипърските власти да наблюдават текущия съдебен процес срещу водещи членове на "Златна зора" в Гърция и да установят дали са извършени престъпления от страна на организацията в Кипър.

Според главната опозиционна партия в Кипър – лявата АКЕЛ, която внесе резолюцията, финансовата криза и разширяването на неравенството проправят пътя за крайнодесния популизъм и неофашизъм.

Лидерът на кипърската крайнодясна партия ЕЛАМ Христос Христу издигна преди седмица кандидатурата си за президент на страната в изборите на 28 януари догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна