Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов с трети том на "Записки на революционера"

Евгений Дайнов
Снимка: БГНЕС
Политологът Евгений Дайнов представя третия том на "Записки на революционера". В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" той коментира протестите така:

Най-много ми харесва протеста през 1990 година – безкрайната революция на 1990 година, защото се случваше предимно през лятото, а най-важен (протест – бел.ред.) ми се вижда окупацията на "Орлов мост" през 2012 година, защото това ни даде новото поколение, борещо се за страната и обществото си. В момента сме в едно междупротестно време. От едно известно време няма големи и значими протести, макар че има по-малки, но сме в затишие и в това затишие виждаме, че властта прави това, което обикновено прави в такива ситуации – опитва се да се превърне в олигархия, която се занимава само със себе си и която иска да увековечи властта си. Всяка власт се опитва да се превърне в олигархия. В момента сме допуснали властта да се затваря в олигархия.

Протестът и революцията не могат да бъдат всекидневие, хората имат и друга работа, добави още Дайнов:

Формирайки олигархия, властта рязко отслабва и започва да се плаши от всичко. Властта отстъпва, понякога дори и без протести. Имаше миналата седмица един такъв епизод. Покрай Закона за туризма се опитаха да вкарат онези разпоредби, заради които "Зелените" окупираха Орлов мост през 2010 година. Като се надигна вълна от обществено възмущение, дори само във Фейсбук, тези текстове в закона бяха скрити.

Цялото интервю с Евгений Дайнов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна