Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Милошев: Земетресение като това в Ирак може да се случи и в България

На около 5 минути някъде в света става земетресение, трябва да се строи качествено, за да издържат сградите на явленията, смята експертът

Снимка: БГНЕС

Земетресението в Ирак е силно, но още по-лошото е, че ще следват редица по-слаби земетресения – т.нар. „афтършокови“ или „следтрусове“, които са с далеч по-малки магнитуди, но пак не съвсем пренебрежими. От рода на 5 – 5.1, 4.6. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" член -кореспондент Николай Милошев от Националния институт по геофизика, геодезия, география към БАН.

Това допълнително нагнетява обстановката. Ако има сгради, които са в някакъв процес на разрушение от силното земетресение, тези земетресения могат да им помогнат. Да не говорим за чисто психическото преживяване на хората в региона.

За съжаление, трусът е бил рано сутринта, така че се предполага, че повечето хора са си били в къщите, изтъкна Милошев.

Има сеизмично активни зони на земята. Има и не толкова активни такива. За съжаление, този регион е действително една сеизмично активна зона. Може би все пак малко повече трябва да се концентрираме около това, че и България е в сеизмично активна зона. За съжаление, земетресения с този магнитуд, който сега стана в Иран, са се случвали дори и по българските земи в началото на 20-и век. Това са първите години след 1900 г. За съжаление, това е нещо, което е напълно възможно някога, в бъдеще, отново да ни се случи и хубаво е ние да бъдем в известна степен подготвени за това. Да, до известна степен нашата земя е благословена, защото земетресенията в Гърция и в Турция са доста повече от българските. В Румъния имат Вранчанското сеизмично огнище с дълбоко земетресение. От тази гледна точка, ние сме до известна степен привилегировани, но това не е завинаги.


На около 5 минути някъде в света става земетресение, изтъкна експертът и подчерта, че трябва да се строи качествено, за да издържат сградите на явленията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени