Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на романа на Леа Коен "Рафаел"

архивна фотография, част от корицата на "Рафаел"
Снимка: архив


За пръв път български роман разказва за процесите срещу така наречените еврейски спекуланти, водени през през 40-те години на 20-ти век.  Романът се нарича "Рафаел" и излиза под перото на Леа Коен,  депутат в седмото Велико Народно събрание, след това и посланик в Белгия, Люксембург, Европейския съюз, НАТО, Швейцария  и Лихтенщайн. Книгата разказва за Рафаел Арие - предприемач от много стара, знатна и богата фамилия в България и на Балканите, преселила се по тези земи в началото на XVIII в.Фамилията е създател на елитната българска парфюмерия. Имала е фабрики в София, Париж и в Букурещ. 


"Рафаел" е десети роман на авторката, чиито книги са преведени на редица езици, сред които немски, испански, френски, английски, македонски, сръбски, албански и турски. Той ще бъде представен утре от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия. 

Снимка

Леа Коен, която гостува в ефира на "Хоризонт" разказа: Така  наречените "процеси срещу спекуланти" и разправата с еврейските капиталисти, ако може така да се каже, започват през 1942 година и завършват през 1943-та, като от този период, не е случайно избран. Това е процесът на най-акутен държавен екстремизъм, който води до депортации  и до други насилия към това малцинство.

Този роман се отнася до Рафаел и до неговия чичо Леон -  те са племенник и чичо. Този роман всъщност описва 30-те години, които за мен имат едно особено звучене в българската история.  Това е периодът на започналата и неосъществена българска мечта за просперитет.  Това е всъщност времето на едно развитие  - и  обществено, и индустриално и ако щете и социално-психологическо, в което отпадат много изкуствени норми, време на освобождение на жените, на женските клубове, на женската гимнастика, на женския спорт, един своеобразен Ренесанс. И Рафаел е просто инкарнация именно на духа на тази епоха, защото той има и парите, и каризмата, и характера, и очарованието, за да въплътява тази българска мечта - защото тя не е етническа, тя е просто на цялото това общество.  И тази връзка романът показва, това съм се стремила да покажа  - как демоничният червей на разединението, на расизма, на ултранационализма, който вече го има в тази епоха,  в какви размери може да порасне и как може да унищожи тази българска мечта - както я унищожава за Рафаел, така я  унищожава за неговите близки, но и за цяло едно поколение такива български строители на една просперираща България, която всъщност не се осъществява. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна