Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център "Малки чудеса" ще предлага специализирана и дългосрочна грижа за недоносените деца

Снимка: БГНЕС
Те са едни герои - уникални деца, които дават сила дори на родителите. Те имат потенциал и са бъдещето, трябва да се грижим добре за тях. Думите са на Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца", която гостува в ефира на предаването "Хоризонт до обед" по повод предстоящия световен ден, посветен на недоносените и във връзка с утрешното откриване на първия в България център за специализирана грижа за тези малчугани:

За нас утре  -17-ти ноември, е двоен празник, тъй като освен, че ще почетем Световния ден на недоносените деца ще открием и първия за България център за недоносени бебета  - Център "Малки чудеса".  Това е една идея, която се роди преди години, а миналата година на 17-ти ноември си пожелахме тя да се случи и една година по-късно ние слагаме началото на нещо голямо, на нещо велико, на нещо, което мислим, че ще помогне на много деца, на много семейства, на много родители, включително и на нас самите, които вече сме преживявали болката.

Важно е да има такъв център, защото знаем, че много от децата, когато бъдат изписани, все още няма програма за тяхното проследяване, родителите се връщат в домовете си, лутайки се какво да правят, как как да го направят най-добре, към кой специалист да се обърнат. За съжаление, центровете, които предлагат такива услуги (говорим за център, който е примерно за деца с детска церебрална парализа или за друг вид лечение, например с логопед) са малко и затова ние решихме всичко това да го сложим на едно място, където родителите може да дойдат и да получат една комплексна услуга.


Разкриването на центъра е следващата стъпка, реализирана след инициативата за създаване семейни стаи в болниците, отбеляза Нина Николова, като допълни: Това са различни неща -  семейните стаи са места, където майката може да прекара повече време с детето в болницата, тоест да няма това откъсване от майката  на недоносеното дете, тъй като знаем, че е много важно майката да е до детето и детето да чувства майката. 

Тази година на 15-ти май за първи път отворихме отделенията и практикувахме така наречената кенгуру грижа, припомни Николова и каза, че е радостна, че много отделения практикуват този тип грижа за недоносените всекидневно:  Защото това е изключително важно за развитието на детето и за неговото по-бързо изписване от болницата . 

Така че това е една стъпка напред, която направихме. Центърът е вече нещо, което ще проследява децата до 6-7 годишна възраст  -  говорим вече за грижа след изписване и процедури, които са необходими детето по-бързо да се развива, по-бързо да проходи, да проговори, ако има някакви проблеми.  Било и за хубави неща   - да честваме рождени дни, да направим арт-ателиета - в смисъл, да има една среда, където родителите на недоносени деца не се чувстват чужди. Да има по-дългосрочна грижа.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна