Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Борис Бегелман гостува на фестивала "Изкуството на барока"

Борис Бегелман
Снимка: Изкуството на барока

Гости на XI фестивал „Изкуството на барока“ на 6 ноември бяха музикантите от ансамбъла Arsenale Sonoro. Техният концерт беше сред най-очакваните в програма тази година. В залата на Българската академия на науките те представиха програмата „Баща, син и кръстник“ с творби от Йохан Себастиан Бах, неговия син Карл Филип Емануел  и кръстника на сина му - Георг Филип Телеман.

В „Алегро виваче“ вече сме представяли първия компактдиск на ансамбъла Arsenale Sonoro с цигулкови сонати от Георг Филип Телеман. Той беше записан от Борис Бегелман - цигулка и Александра Коренева – чембало, заедно с друго забележително име в бароковия свят – виолончелиста Лудовико Минази. За концерта в София пристигнаха Борис Бегелман и Александра Коренева, към които се присъедини вилончелистката Бернадет Кьобеле. Въпреки че съставът е базиран в Италия, Борис и Александра са руски инструменталисти, възпитаници на Московската консерватория, а Бернадет – австрийка. Всеки от тях – вече доказал се в света на бароковата музика и исторически информираните практики.

Александра Коренева съчетава артистичната си дейност с преподаването в Московската консерватория на клавесин, фортепиано, камерна музика и басо континуо. Член е на ансамбъла La Voce Strumentale, основан през 2011 г. от Дмитрий Синковски, както и на формациите Il pomo d'oro и Il Complesso Barocco.

Виолончелистката Бернадет Кьобеле е членувала през годините в различни състави, сред които „Камерата Залцбург“ и Оркестър от епохата на Просвещението. През 2014 г. основава свой състав „Лабор Аманда“, с който правят постановки, съчетаващи танц, театър и музика, които тя самата режисира. Записвала е за най-големите издателски компании.

Цигуларят Борис Бегелман също е постигнал много за своите 34 години. Той работи с едни от най-интересните ансамбли за барокова музика – Concerto Italiano на Риналдо Алесандрини, „Академия Бизантина“ с ръководител Отавио Дантоне, „Капела Габета“, Il pomo d'oro и „Капела Медитерания“. Дирижира оркестри, в които солисти са контратенорът Макс Емануел Ченчич и сопранът Вивика Жено.

Тази сплав от първокласни изпълнители беше радост за софийската публика, изградена в 11-те години на фестивала „Изкуството на барока“ – компетентна, разбираща и наслаждаваща се на красотата на музиката, създадена преди 300 и повече години.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" цигуларят Борис Бегелман сподели:

Впечатленията ми са най-приятни. Публиката е топла, фестивалът е прекрасен, организацията – отлична, всичко е на най-високо ниво.

Цялото интервю с Борис Бегелман и запис от концерта в София можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени