Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия искат оставката на футболния шеф

Карло Тавекио
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на италианската футболна федерация Карло Тавекио е подложен на сериозен натиск да подаде оставка след провала в световните квалификации. Старши треньорът на националите Джанпиеро Вентура бе уволнен в сряда, два дни след като италианците завършиха 0:0 като домакин на Швеция в реванша от баражите и след загубата с 0:1 в първия мач не успяха да се класират за мондиал за първи път от 1958 г.

Влиятелният спортен вестник „Гадзета дело Спорт“ призовава днес в уводната си статия 74-годишния Тавекио да се оттегли, тъй като той трябва да понесе вината за назначаването на Вентура на поста селекционер на Италия.

Не само Вентура, а и Тавекио и всички останали отговорни за отпадането трябва да напуснат. С решенията си те показаха, че не стават за тази работа,  резюмира изданието.

Тавекио, който бе преизбран за президент на федерацията през март, заяви в сряда, че няма планове да напуска, а ще остане, за да постави основата на нов успешен национален отбор. Президентът на асоциацията на футболистите в Италия Дамиано Томази пък призова към свикване на нов изборен конгрес.

Моето виждане, е че всички трябваше да си тръгнат. Президентът каза, че няма да подава оставка, а останалите от ръководството не заеха никаква позиция. Трябват нови избори. Италианският футбол се нуждае от нещо ново и различно, заяви Томази.

Джовани Малаго, президент на Италианския олимпийски комитет, също счита, че Тавекио трябва да се оттегли. Само той може да поеме отговорността - решението е негово. Лично аз, ако бях на негово място, щях да подам оставка, заяви Малаго.

Босът на „Торино“ - Урбано Кайро, който подкрепи кандидатурата на Тавекио при преизбирането му през пролетта, също се включи в хора на недоволните.

Високо го ценя, но когато се получи провал от толкова монументално измерение, трябва да има последствия. Не можем да продължим сякаш нищо не се е случило. Не е достатъчно сега на масата просто да бъде сложено някое име на популярен треньор и всичко да се забрави, коментира Кайро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна