Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет души загинаха при катастрофа в района на ловешкото село Микре

| обновено на 17.11.17 в 19:23
Снимка: БГНЕС

Жертвите от катастрофата край ловешкото село Микре са девет, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Шестима са загинали на място при удара между пътническия автобус и камиона, станала на пътя София-Варна малко преди 13 ч. Трима са издъхнали на път за болница.

Ранените са общо 19, в това число и водачът на камиона и спътникът му, съобщи директорът на Национална полиция главен комисар Христо Терзийски. Повечето са настанени в ловешката болница, която ще получи всичко необходимо, за да се справи с кризата, увери министър Ананиев по време на извънреден брифинг в близост до мястото на инцидента:

По лично указание на премиера се обадих на ВМА и на болница "Лозенец" и бяха изпратени 4 реаномобила. ОСвен това бяха мобилизирани екипите на Сепшната помощ от област Ловеч и област Плевен.

Ситуацията е много динамична. Дано да няма повече жертви. Всички останали са ранени - едни в по-тежка форма, други в по-лека форма. Тези, които са със сериозни фрактури, има специализирана техника, ще ги заведем в София за продължаване на лечението.

В Ловешката болница са настанени общо 17 души, от които един е в тежко състояние и е транспортиран до УМБАЛ-Плевен. Това съобщи за "Хоризонт" д-р Анка Георгиева, директор на Ловешката болница:

Останалите са настанени в неврологично отделение, в отделението по ортопедия, в хирургия. Имаме един, който е в тежко състояние и в момента е в операционна. Засега не мога да кажа, че са напълно стабилни, но се обработват и екипите са на местата си. Цялата болница е в наличност, така че всеки помага с каквото може. Осигурени са ни и допълнителни консумативи.

Двама от пътниците, един от които е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма, са откарани за лечение в Плевен - в университетската болница "Д-р Георги Странски".

По данни на здравния министър 7 души са със сериозни фрактури.

Четирима от пострадалите при катастрофата край Микре се очаква да бъдат транспортирани до Военномедицинската академия в София. Сред тях има жена с тежка лицева травма и с множество счупвания, съобщи временно изпълняващият длъжността началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

В дежурната част на ОДМВР - Ловеч временно функционира телефонна линия - 0887593168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре.

До катастрофата се е стигнало, след като автобусът, превозващ 26 души от Съюза на слепите - всички от Перник и Пернишко - навлязъл в насрещното платно и се сблъскал с камиона.

Както главен комисар Терзийски, така и ловешкият окръжен прокурор Валентин Вълков, бяха категорични, че на този етап от разследването не може да бъде вменена вина на никого от шофьорите. Според Магдалена Милтенова от транспортния клъстер в Перник,  в която организация е и транспортната  фирма "Ви-Ем", обаче причината е най-вероятно у водача на автобуса, който е сред загиналите:

Автобусът е бил в идеално техническо състояние, няма никакви неща, за които да имаме притеснения. Всички документи и застраховки на автобуса са налице. Най-вероятната причина е човешка грешка, а не техническа неизправност.

Заради катастрофата, министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди пълна проверка на фирмата-превозвач "Ви-Ем". На мястото на инцидента има екипи на ДАИ.

Временно пътят е затворен, като обходният маршрут е село Микре – Ловеч – п.в. Абланица.

Кметът Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч, съобщи общинският пресцентър. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Вяра Церовска изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна