Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

| обновено на 19.11.17 в 19:33
Снимка: Мариян Карагьозов

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Траурната церемония се проведе в джамията "Фатих". Ковчегът с тялото на големия спортист беше покрит с турския флаг и беше осигурен специален военен почетен караул. 

Наим Сюлейманоглу беше изпратен в последния си път от голямо множество. Сред присъстващите бяха министър-председателят Бинали Йълдъръм, ицепремиерът Хакан Чавушоглу, министърът на младежта и спорта Осман Ашкън Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, министри, областният управител на Истанбул Васип Шахин, депутати от различни политически партии, представители на изселнически организации от България, гръцката легенда в щангите и приятел на Сюлейманоглу Леонидис. Почит към родения в България и спечелил редица медали за нашата страна състезател, отдадоха и български дипломатически представители, акредитирани в южната ни съседка. Събитието протече при много голям интерес от страна на турските медии.

В словото си министър-председателят изтъкна, че Сюлейманоглу многократно е карал турците да са горди, защото турският флаг се е издигал в чест на шампиона. Мюфтията на Истанбул определи спортиста като национален герой. 

В Турция Наим Сюлейманоглу е смятан за един от най-значимите спортисти в историята на страната.Тялото на европейския, световен и олимпийски шампион беше положено в гробищния парк в района на "Едирнекапъ" в Истанбул, непосредствено до гроба на поета и автор на текста на турския национален химн Мехмет Акиф Ерсой. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна