Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за профилактика на кожните алергични заболявания

Снимка: БГНЕС

Дерматолози от София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Русе ще преглеждат от днес безплатно за кожни алергии. Прегледите са в рамките на деветата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която ще продължи до сряда – 22 ноември. Тази година вниманието е насочено към атопичния дерматит,  уртикарията и контактния дерматит.

Според статистиката на лекарите алерголози в момента всяко пето дете у нас се ражда с атопичен дерматит. Това подчерта в интервю за предаването 'Преди всички" на програма "Хоризонт" доц. Развигор Дърленски, дерматолог от болница "Токуда“:

Докато атопичният дерматит при възрастните засяга един до три процента от хората, то при детската популация всяко пето дете се ражда с предиспозиция и с вариант на атопичния дерматит. Още по-стряскащо звучи, че очакванията на световната алергологична асоциация са през 2050 година всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с носителството на тези гени и с предразположението към това заболяване. Предполагаме, че връщането обратно към природата може да редуцира тази честота. Най-често срещаните други кожни заболявания при децата са инсектните алергии или различните видове реакции, които децата получават след ухапване от бълхи, от дървеници, от комари. Обикновено това са много драматични състояния, защото детето е цялото нахапано, родителите са силно притеснени, но от седем до десет дни преминава.

Цялото интервю с доц. Развигор Дърленски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна