Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолксваген ще инвестира 22,8 млрд. евро в своите заводи с основен фокус върху електромобилите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немският автомобилен гигант "Фолксваген" обяви в понеделник, че планира да инвестира 22,8 млрд. евро за подобряване на дейността на своите заводи за производство на водещата си марка автомобили през периода от 2018 до 2022 година с основно внимание върху електромобилите.

Фокусът на инвестициите, които са част от стратегията на компанията, известна като Transform 2025+, ще бъде поставен върху по-нататъшното развитие на модулното производство, продължаването на моделната продукция и по-нататъшни усилия в областта на електрическите автомобили.

Новината идва само дни, след като "Фолксваген" представи дългосрочна разходна програма за 34 млрд. евро, имаща за цел да засили позициите на компанията на пазара на електромобили.

Около 14 млрд. евро от обявената средносрочна инвестиционна програма ще бъдат изразходвани за реконструкция на немските предприятия на компанията, като една от ключовите мерки за 1 млрд. евро включва преобразуването на завода в Цвикау в съоръжение единствено за електрически автомобили. В този завод компанията ще концентрира серийното производство на бъдещите си електрически автомобили въз основа на новия модулен комплект за електрическо задвижване, или MEB.

През 2020-а година ще бъде пуснат на пазара Volkswagen I.D. - първият автомобил от новото поколение електромобили. Производственият обем при пускането на модела Volkswagen I.D. се очаква да бъде около 100 хиляди автомобила, като се планира до 2025-а година да бъдат произведени най-малко един милион електрически автомобили.

Освен това досегашното производство на марките Volkswagen Golf и Passat в Цвикау ще бъде преместено в заводите във Волфсбург и Емден. "Фолксваген" инвестира 2,9 млрд. евро във Волфсбург с цел да обедини производството на новото поколение автомобили от модела Golf в този завод, наред с другите производства. В предприятието в Емден пък  компанията ще инвестира 1,1 млрд. евро, за да концентрира от края на 2018-а година производството на фамилията автомобили Passat.

"Фолксваген" също така заяви, че към днешна дата вече са постигнати икономии от подобрена ефективност за 1,9 млрд. евро, което съответства на 96% от поставената за настоящата година цел. След 2020-а година пък стратегията "Transform 2025+" на автомобилния гигант се очаква да има положително въздействие върху годишните печалби в размер на 3,7 млрд. евро, включително за 3 млрд. евро годишно в рамките на Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна