Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ остави в сила ограниченията върху плана за студентските дългове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на администрацията на президента Джо Байдън да отмени ограниченията, наложени на плана за намаляване на студентските дългове. Висшите магистрати отхвърлиха спешното искане, внесено от администрацията на Байдън, с искане за отмяна на националната забрана за прилагане на плана, наложена по-рано от апелативен съд. 

През юли миналата година Министерството на образованието на САЩ създаде плана за намаляване на студентските дългове, известен още като SAVE, който замени по-стари инициативи на демократите по темата. Над 8 милиона американци със студентски дългове вече подадоха документи за участие в програмата, свързана с размера на доходите им, като почти половината от тях отговарят на условията за прекратяване на плащанията по федералните студентски заеми, а друга значителна част се квалифицират за съществено намаляване на вноските. 

Според "Вашингтон пост" по програмата вече са анулирани дълговете на над 400 000 получатели на федерални студентски заеми. Подобно на предишните усилия на администрацията на Байдън и планът SAVE беше оспорен от множество консервативни щати, начело с Мисури. Републиканците обвиняват Джо Байдън в превишаване на законовите му правомощия и заклеймиха всякакви усилия да се използват парите на данъкоплатците, за да се помогне на завършилите колеж с дълговете им. 

Бюджетната служба на Конгреса изчислява, че SAVE ще струва около 230 милиарда долара през следващото десетилетие, но администрацията на Байдън казва, че цифрата е по-близо до 156 милиарда долара. 

Говорител на Белия дом заяви, че администрацията ще продължи да защитава своя план.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени