Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографски музей на открито “Етър” и Община Габрово с иновативен архитектурен конкурс

Етъра
Снимка: БГНЕС

Етнографски музей на открито “Етър” и Община Габрово организират иновативен архитектурен конкурс "Хотел към музей "Етър". Основната цел на конкурса е експертен, прозрачен и мотивиран избор на идеен архитектурен проект за преустройство на хотел "Странноприемница”, част от най-посещавания групов туристически обект в България.

Конкурсът е изключително интересен. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" арх. Делчо Делчев от Сдружение "Транформатори" и член на журито на конкурса:

Дори съжалявам, че съм от страна на журито, а не от тази на участниците, защото за това сме си мечтали, откакто сме били студенти и млади архитекти. В последните месеци сме свидетели на увеличаването на конкурси като много добра възможност за постигането на качествен и правилен избор на архитектурно решение, нещо, за което от Сдружение "Транформатори" се застъпваме от самото му създаване.

Ръководството на Етнографски музей на открито “Етър” заявиха нееднократно желанието си да се включат повече архитекти и дизайнери в осъвременяването на визията на музея, добави арх. Делчев:

Това е процес, който вече е започнал да се случва. Конкурсът за страноприемниците е част от това, от постигането на изключително съвременен нов облик на музея. Задачата не е да се построи хотел на някоя известна верига хотели. Тук хотелската част е важна, но не е единствена, т.е. това е многофункционална сграда, в която трябва да се вплетат различни функции, различни дейности, които от една страна да имат финансова устойчивост, а от друга да допълват и развиват много добре цялостната програма на музея. За мен това е основното предизвикателство. Все пак трябва да е и в унисон с естетиката на контекста.

Цялото интервю с арх. Делчо Делчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени