Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Можем да надминем сегашния стокооборот между България и Македония

Снимка: Кирчо Стоичков

Имаме шансове да надминем сегашното ниво на стокооборот между България и Македония. Това каза в предаването "Преди всички" Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Македонският премиер Зоран Заев каза, че сега той е около 500 – 600 милиона евро:

Цифрата е близка до тази, която имаме към момента в нашите статистики. Точната цифра за 2016 година е 639 милиона, а тази година има всички шансове да бъде надмината по понятни причини заради подобряващата връзка, контакти между двете страни и създаването на една прагматична и добра основа за разширяване на всички форми на сътрудничество.


Прави впечатление човек, когато се запознае със статистиката, че в годините е доста застинала номенклатурата на стоките, които обменяме. От българска страна това са нефтени масла, железни пръти, необработен цинк. Това са все неща, които не са с голяма степен на обработка, а това не е особено полезно и за двете икономики. Ние считаме, че новите перспективи, които се откриват, трябва да бъдат експлоатирани в посока износ на стоки и услуги, които ще помогнат на двете страни да излязат съвместно на трети пазари.

И сега има добри инвестиции в двете страни, които са с добри перспективи – българските в банковото и застрахователното дело на Македония, в металургията, а пък македонските в хранително-вкусовата и преработвателната промишленост на България. Всички знаем, че македонското земеделие и българското са близки както по-вид на произвежданите стоки, така и по сезонно узряване и предоставяне за ползване и за продажба. Затова по-трудно бихме могли да продаваме едни на други нашите си стоки и ние с Българско-македонската палата, сме доста амбицирани да дадем нови идеи за това как в по-преработен вид първо да бъдат стоките, подготвени за износ и второ, ще работим за това заедно да се явяваме на някои международни пазари.


Симеонов посочи, че най-дразнещи за бизнеса са инфраструктурните проблеми, но макар че сроковете, които страните си поставят за решаването им, са малко дълги, той смята, че когато се видят резултати от сътрудничеството, ще има и повече средства за тях. 

Интервюто с Цветан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна