Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Цонева: От голямата банка на малкия бизнес ББР се превръща в личната касичка на корпулентни икономически интереси

Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие /ББР/ се превръща в банка на олигархията, а не на дребния бизнес – това обявиха в своя позиция до медиите пет партии - Движение „Да, България“, ДСБ/Нова република, „Зелените“, БЗНС и ДЕОС. Позицията дойде ден след като се разбра, че банката е направила промени в устава, които предизвикват опасенията на част от политиците. В позицията на петте партии се казва още, че нищо не е останало от заявения от принципала на банката Емил Караниколов фокус върху малките и средни предприятия. Министерството на икономиката е принципал на Българската банка за развитие.
Антоанета Цонева, член на Изпълнителния съвет на Движение „ Да, България“, обясни в „Преди всички“:
Притесненията, които ние имаме и сме изразили в тази позиция, са промени в устава, които позволяват финансиране на свързани лица и политици в особено големи размери. Това, което ние казваме е, че нищо не остава от заявените от принципала на банката приоритети, че фокусът трябва да е върху малките и средни предприятия, но в променения устав се вижда, че се отваря вратата и се позволява охолно финансирани с държавни пари. Българска банка за развитие от голямата банка на малкия бизнес се превръща в личната касичка на корпулентни икономически интереси.
След промяната в устава може да се дават и гигантски заеми от порядъка на 150 милиона, тъй като отпада досегашното ограничение за едно лице или група от максимум 10% от капитала й.
Няма как да не реагираме рязко, когато виждаме, че според устава държавната банка ще има и едноличен ръководител, въвежда се нова позиция, която предполагаме, че ще бъде заета от проваления шеф на КФН – господин Мавродиев.
Подробностите можете да чуете от интервюто в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени