Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрийрайд - максимално удоволствие, но с добра екипировка и осъзнаване на рисковете

Снимка: pixabay.com

Популярността на фрийрайд спортовете нараства драстично, в тях се включват все повече нови хора, поради което е необходима допълнителна работа в тази област на институциите и курортите, заяви Момчил Панайотов - председател на Българската фрийрайд асоциация пред Радио София.

Карането извън обработените писти изисква много по-високо ниво на умения, на владеене на техниката, защото предоставя много повече предизвикателства от чисто техническа гледна точка, подчерта Панайотов. Условията могат да се променят в рамките на метри, поради което хората, които излизат извън пистата, трябва да са много опитни пистови скиори и да са в състояние да надградят своята техника. Много важен елемент е и специфичната екипировка, която често се различава като характеристики от тази за пистите. Има и цяла група от нови рискове при каране извън пистите - рискове от травми от падания, удари в камъни, в дървета и лавинната опасност. Затова е и много важно тези рискове да бъдат осъзнавани от желаещите да карат извън пистата. Българската фрийрайд асоциация провежда всяка година безплатна лавинна лекция, която тази година ще се проведе на 14 декември в Софийския университет. Лекцията се записва и може да бъде намерена в ютюб канала на БАССЕС.

Момчил Панайотов обърна внимание, че в България все още няма служба, която се занимава с изготвяне на лавинни бюлетини, подобно на тези в Европа. Обичайният начин на действие в Алпите, в Карпатите е хората първо да се запознаят с препоръките на експертите и спрямо това да съобразят своите действия.

Зимните курорти трябва да имат ясна политика по отношение на фрийрайд спортовете, изтъкна Панайотов. Това включва съставяне на ясни карти и поставяне на обозначения на рисковите зони. По думите му много посетители на курортите, особено чужденците, изобщо не са наясно какво има на 10 метра встрани от пистата. Необходими са също реални действия по отношение оценката на риска от лавини. В редица курорти по света ски патрулите са ангажирани с предоставяне на информация за лавинната опасност. В Европа са развити и добре организирани фрийрайд зони в близост до курортите.
   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна