Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенци питат: Защо паветата ни не са паметник на културата като софийските?

Снимка: БГНЕС

В сигнал до програма "Хоризонт", Мариян Димитров от партия "Българската левица" сигнализира за проблем с паветата на град Русе. 

Няколко улици в Русе са павирани през 1878 година, като тези павета са на по 130 години или 20 години по-стари от паветата по столичния булевард "Дондуков", които са обявени за паметник на културата, подчерта Димитров, който по време на сесия на Общинския съвет на град Русе попита защо русенските гранитните  блокчета на са също регистрирани като културна ценност. 

Защо общината твърди, че паветата са съхранени, попита Бойко Никифоров от сдружение "Бъдеще за Русе" относно паветата, които заради предстоящ ремонт по европейски проект са били извадени, тъй като преди това са се намирали под бетон (по времето на социализма улица "Славянска" е била асфалтирана). 

От общината обаче, обясниха, че паветата се съхраняват, за да се използват при оформяне на градската среда. Главният архитект на град русе Живка Бучуковска подчерта, че цялата улица е обявена за групов паметник на недвижимото културно наследство:

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна