Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Моята цел е съставяне на правителство възможно най-бързо

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейната цел е съставяне на правителство възможно най-бързо, след като тристранните преговори за коалиционен кабинет се провалиха миналата седмица.

Усещаме, че светът преминава през сътресения. Европа се нуждае от силна Германия, така че е желателно правителство да се сформира правителство бързо. И то не просто временно такова. Но се обръщам към всички ви: временното правителство е способно да действа. То има власт и възможност за това и го прави, когато е необходимо.

Тя добави, че е готова да преговаря със социалдемократите на Мартин Шулц, но подчерта, че разговорите трябва да се базират на взаимно уважение.

Всеки човек в тази страна има правото да гласува и да изрази дали мисли, че проблемите са решени или не - това е демокрация. Много хора ни казаха, че мислят, че проблемите не са решени. Така че на следващите избори трябва да се справим по-добре, трябва да решим повече проблеми. Имайки предвид това трябва да оценим възможните преговори със социалдемократите. Готови сме да преговаряме, но разговорите могат да се проведат само на базата на взаимно уважение. Това трябва да е ясно.
Меркел даде ясно да се разбере, че предпочита широка коалиция с Шулц. Защото досегашното им сътрудничество в този формат е било много полезно за Германия. "Трудовият ни пазар не е бил толкова силен от десетилетия, бюджетът е добре балансиран, а пенсионерите и младите семейства - добре обгрижени", обясни позицията си канцлерът.

Хората гласуваха. И ако не можем да направим нищо с получения резултат, не мисля, че ако гласуват отново проблемът ще се реши. Всъщност това не е наше решение, а на президента на Германия. Но като политици, които са получили мандат от гражданите си, да се върнем и да кажем "не успяваме да направим нищо с това, моля гласувайте отново" е според мен напълно погрешна стъпка."

Преките преговори между Ангела Меркел и Мартин Шулц при президента Франк-Валтер Щайнмайер са насрочени за идния четвъртък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна