Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Методиев: Признаването на Македонската православна църква би било проява на историческа отговорност

Момчил Методиев
Снимка: БГНЕС
Признаването на Македонската православна църква би било проява на историческа отговорност и на признаване на историята както на Българската православна църква, така и на Македонската православна църква. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Момчил Методиев, доктор по история и главен редактор на списание "Християнство и култура":

Българската църква е наследник на Българската екзархия. Смятам, че признаването на Македонската църква е едно историческо задължение на Българската православна църква и не виждам канонични пречки за това. Казусът на Македонската православна църква е един от поредицата подобни казуси в православния свят. Сякаш Българската православна църква има най-голямо основание да се заеме с неговото разрешаване с оглед на цялостното развитие до момента.

Придобиването на автокефалия в православния свят е най-проблематичният въпрос в междуправославните отношения, допълни още Методиев:

От една страна, Вселенската патриаршия настоява, че единствено тя има право да дава автокефален статут, а от друга страна,  Руската църква настоява, че църквата-майка има право да дава автокефален статут. В най-добрия случай, така би трябвало да бъде в идеалния случай, придобиването на автокефален статут би трябвало да е резултат от консенсус, съгласие между всички съществуващи православни църкви, т.е. след встъпването в евхаристийно общение между Българската и Македонската църква, Българската църква би трябвало да има активността да инициира едни такива преговори, в резултат на които в най-добрия случай можем да очакваме ако не 100-процентов консенсус между православните църкви, то при всички случаи едно доста голямо мнозинство от православните църкви, което да вземе решение какъв точно да е статутът на Македонската църква. В крайна сметка в момента въпросът основно е за това евхаристийно общение – дали Българската православна църква ще даде перспектива на Македонската църква за решаване на проблема ѝ. Твърдението, че сме заплашени да получим схизма, ми се струва доста преувеличено твърдение, защото в православния свят има редица казуси на подобни църкви, които свидетелстват, че заради такива проблеми до схизма не се стига.

Цялото интервю с Момчил Методиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна