Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цвета Наньова: Очевидно програмата за саниране има бъдеще

Снимка: Милена Очипалска

Очевидно програмата за саниране има бъдеще, друг е въпросът какъв трябва да бъде моделът за бъдещето развитие на програмата, тъй като е очевидно, че няма публичен ресурс, който да може да издържи стопроцентно финансиране при 97% частен жилищен фонд. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Цвета Наньова, член на работната група за изготвяне на жилищната стратегия:

Тази програма трябваше да бъде изпълнена в едни по-широки мащаби, за да тръгне по някаква инерция. Тази програма безспорно изпълни целите, за които беше създадена. Еднозначно доказа, че обновяването на цяла сграда е несравнимо по-ефективно от мерките на парче. През лятото участвах в една текуща оценка, която беше правена за изпълнението на тази програма, и от една страна, бяха правени контролни одити, които потвърдиха, че това, което е заложено, е постигнато по отношение на енергийната ефективност. Спестяванията, макар и не особено големи, но с мерките, които бяха предвидени, са постигнати. Беше направено проучване на удовлетвореността на участвалите в програмата. Изключително висока степен на удовлетвореност има сред крайните ползватели на програмата, намалени разходи за отопление, повишен комфорт. Две трети от респондентите съобщават за повишена температура в жилищата си между три и пет градуса. Всичко това говори действително, че програмата в този си вид изпълни своята задача.

Цялото интервю с Цвета Наньова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.