Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Пазители на старината“: Оживялото минало

БНР Новини
Лазар Донков и старите майстори – строители на Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: Народна библиотека

Последният епизод от поредицата „Пазители на старината“ разказва и напомня за Лазар Донков, човекът, който създаде Етнографския музей на открито „Етър“. Той успява да реализира мечтата на поколения български етнографи, при това с изключителна прецизност, макар и да не е учен, и да създаде единствения „скансен“ музей в България.
Епизодът е и за проф. Мария Велева, която с помощта на брилянтните рисунки на художничката Евгения Лепавцова, успява всеобхватно да документира изчезващото българско традиционно облекло.
Двамата работят по едно и също време, в което традиционната култура нас бързо си отива. Изключително прецизни в работата си, и двамата имат неповторим усет към детайла. Лазар Донков оживява старите водни съоръжения, къщи и занаяти, в един жив музей, строен от стари майстори, а Мария Велева, заедно с художничката Евгения Лепавцова, успява да обходи село по село, да проучи различни архиви, музейни колекции, картини на стари художници и да ни остави великолепни албуми, посветени на облеклото на старите българи. Много скоро след документирането им старите съоръжения на балканджиите и старинните дрехи вече не могат да бъдат намерени и видени. Те безвъзвратно са си отишли, заедно с хората, които са ги създали.
Гости в епизода са доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов Български университет, Величка Илиева, главен уредник в Етнографския музей на открито „Етър“ в град Габрово, както и доц. д-р Мирелла Дечева, преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Етнология“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна