Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата към малките села в община Мъглиж са в лошо състояние

3
Снимка: Венелина Попова

В община Мъглиж, която се намира в полите на Балкана, пътищата до много от селата са в окаяно състояние. В тях постоянните жители се броят на пръсти, но пък много хора са закупили имоти и са си построили къщи. Достъпът до тях, особено през зимата, е силно затруднен, а когато падне сняг - почти невъзможен.

Макар мостът към село Сливито да е възстановен участък от пътя е пропаднал и съществува риск той да бъде разрушен. Много хора са построили вили и плащат данъци, а малцина живеят постоянно – до падането на първия сняг, когато повечето се прибират при децата си в градовете.

През зимата пътищата не се почистват, хляб не се доставя, а сметта не се събира и не се извозва, обясниха хората пред кореспондента на БНР Венелина Попова. Те дори събрали пари, за да запълнят дупките по пътя, но били обвинени в самоуправство.  

Проблем има и в село Селце, което е по-високо в планината. На две места по пътя до Мъглиж има огромни свлачища, а самият път е разбит от тежкотоварните камиони с дървесина. Най-големите дупки бяха закърпени миналата година, но транспорт за местните хора няма, а през зимата – и доставки на хляб.

Заместник-кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов увери:
Проблемът на двата участъка датира от 20 години. Входирахме за първи път проекта за село Селце на обща стойност около 670 000 лева с ДДС, който включва, на базата на хидрогеоложки проучвания, укрепване на скатовете. Има два планински потока, които по време на дъждовалежи и обилни снеговалежи , каквито наблюдаваме през тази част от годината, стават пълноводни почти колкото планински реки и отнасят със себе си и предизвикват свличания на големи количества земни и скални маси, които допълнително компрометират пътя. Това е единият проект, който е от първостепенно значение, за да се решат проблемите на град Мъглиж и село Селце -  пътния участък. Вторият проект, който в момента е готов, е за укрепването на двата свлачищни участъка, които са с обща дължина 300 метра. Този проект е на стойност около 620 000 лева. Има трети проект, който реализирахме с оскъдния бюджет на общината, а именно да направим рехабилитация, разбирайте изкърпване или казано по народному - "запълване на дупките" на целия 17-километров пътен участък от град Мъглиж до село Селце, което костваше на Общината 192 000 лева. 
Има от 3 години проект на обща стойност 1 500 000 лева в Междуведомствената комисия, който включва цялостна рехабилитация и реконструкция на пътя до Сливито. Затова топката е в Междуведомствената комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна