Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева:

Правителственият самолет не беше допуснат до въздушното пространство на Иран

| обновено на 29.11.17 в 18:44
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Правителственият самолет, с който е пътувала правителствена делегация от София до Рияд, не е бил допуснат до въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева. Промяната на маршрута не се е отразила по никакъв начин на пътуването, каза още министър Захариева, която е част от делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в рамките на посещението му в Саудитска Арабия:

Когато самолетът навлиза на територията, е помолен да напусне територията. Връщаме се през Турция, бързо получаваме разрешение през Ирак. Това се случва съвсем на границата и стигаме тук през територията на Ирак чрез разрешение със съдействието на турските въздушни линии, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По-късно дежурният в иранското външно министерство обяснил, че българският правителствен самолет се е отклонил леко от маршрута и затова е бил помолен да напусне иранското въздушно пространство. Захариева допълни:

Веднага след като кацнахме, нашият посланик в Иран е получил указанията от нас да се свърже с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че там е българският министър-председател, на този самолет, но, че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така.


Премиерът Бойко Борисов коментира отклоняването на правителствения самолет по пътя му от София до Рияд и пренасочването му през територията на Ирак, а не през Иран:
Аз бях от първите, които отидох в Иран. В прекрасни отношения сме с тях и аз мисля, че обяснението, което дават към момента, че са ни сменили кацането от едно на друго летище, го е предизвикало, не искам да го коментирам. Иран имаме също много добри отношения. Нашата политика, моята политика е била винаги за мир. Никога срещу трета държава.


Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на правителствения самолет беше обсъден обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги, съобщиха от Министерството на външните работи. Проявеното отношение беше оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години.
Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение, посочват от външното ни министерство. 


Случилото се със самолета на премиера Борисов може да се окачестви като сериозен инцидент с непредвидими последици. Това коментира в кулоарите на парламента депутатът от "БСП за България" Славчо Велков.

Това, което се тиражира в медиите, говори за това, че ирански изтребители са принудили нашия правителствен самолет да напусне пределите на иранското въздушно пространство и както ви казах, България е рискувала в един момент да остане едновременно без премиер, и без цар, и без първия държавен и партиен ръководител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна