Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата ще има резултат от одита на фирмите, които почистват пътищата

Снимка: БГНЕС

До края на седмицата тече одит и в петък ще стане ясно коя от пътноподдържащите фирми не си е свършила качествено работата по почистването на републиканските пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков при отчета на свършеното от екипа му до момента във ведомството. 

Министър Николай Нанков призна за проблемите по двете магистрали „Хемус“ и „Тракия“, където се създадоха километрични опашки след падането на първия по-сериозен сняг. Въпреки тези затруднения на движението, регионалният министър заяви уважение и адмирации за добре създадената организация по отстраняване на проблемите.

Стана ясно също, че ако има вина на фирма за почистване, тя ще бъде санкционирана.

Председателят на пътната агенция инж. Дончо Атанасов обобщи, че зимното поддържане в България е на добро ниво. Подобрява се качеството на дейностите в последните години. Стремежът е почистването да бъде до асфалт след приключване на снеговалежа. За да се чисти добре, превантивно се ограничава тежкотоварният трафик.

Неблагоприятни изводи бяха направени от инж. Атанасов за бъдещето в сектора на пътищата - заради недостига на кадри, който по думите му е огромен - липсват шофьори. За наличните 3200 машини, които са в денонощна готовност по пътни участъци, са необходими поне 6000 шофьори. Атанасов предупреди, че невидимата част от дейностите е много тежка, драстичен става проблемът с липсата на механизатори за управление на специализираната техника.

Още информация по темата чуйте в репортажа на Таня Милушева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна