Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слав Велков: Критичното мислене е спасението в социалните мрежи

Снимка: личен профил
Един 17-годишен младеж представи пред публика реалността в българските училища, като създаде късометражния филм "М", чиято премиера бе на 18 и 19 ноември. Това е Слав Велков, който гостува в предаването "Радиокафе" на Радио София. Филмът разказа за пристрастяването на учениците към мобилните телефони и за агресията в училище.

Преодолявайки доста трудности и с много упоритост успях да напиша сценария, сподели Слав Велков, който още от малък е увлечен от киното и по естествен път стига до идеята да създаде своя история и да я подготви за екрана:

Първо, това, което филмът иска да каже, е, че изкуственият интелект надделява тогава, когато нивото на естествения интелект падне. А нивото на естествения интелект пада, според мен, заради социалните мрежи, защото там е една абсолютна липса на емоции, няма го директният контакт между хората, и те започват да се чувстват безнаказани. Самата информация, която ни предоставят социалните мрежи, е много "плоска" и в някои случаи много първична. А хората дори не поставят под въпрос това дали цялата тази информация е правилна или грешна.

Въпреки всичко Слав Велков е оптимист. Той смята, че има спасение от тази увличаща среда на социалните мрежи и то е в това да мислим критично.

Целият процес по създаване на филма "М" от написването на сценария до премиерата продължава година и половина, като през това време младият автор продължава да ходи на училище. Той самият си избира актьорите, сред които е и Койна Русева, а изпълнителният продуцент Димитър Гочев му помага да осъществи връзка с тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна