Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Държим на ниските данъци и на насочването на пари в приоритетни сектори

Нашите учени постепенно трябва да се научат да получават пари на проектен принцип

| обновено на 30.11.17 в 13:06
Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Удължаването на заседанията при приемането на бюджетите не е прецедент, каза в "12+3" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

Разбира се, това не оправдава страстите, които се нагнетяват. Бих ги определила в две направления. Те нямат нищо общо с дебата, имат цели, различни от Бюджета. Те обаче влияят върху хората, които трябва да водят дебат. Има значение и начинът, по който опозицията говори. Там има раздадени задачи от тяхната председателка. В това няма нищо лошо, но не трябва просто да се запълва време. Въпреки всичко смятам, че Бюджетът върви добре, макар и по-бавно. Сигурна съм, че ще приключи успешно. Може би няма да е до края на днешния ден, но пък това не е крайният срок, отбеляза Стоянова.

Това е Бюджет, който се отличава от бюджетите от кризата насам. Добре е за тези, които ще получат повече. Българската икономика години наред има стабилен ръст от около 4 процента. Именно тези допълнителни приходи дават възможност за повече разходи, каза Менда Стоянова.

Има неща, които не можем да приемем, като предложенията на опозицията за подоходното облагане. Това би довело да 1 милиард и 800 млн. приходи по-малко. Това реално е дефицит и не е начинът, по който трябва да се прави Бюджет. Но когато не управляваш, можеш да си правиш каквото си искаш. Можеш да раздаваш пари, които реално ги няма в приходите на Бюджета. Това е типично за нашата опозиция и не се проявява за първи път. Ние не искаме да раздаваме пари, искаме хората да могат да се разпореждат със собствените си пари. Държим на ниските данъци. Нека парите бъдат насочени в приоритетни сектори, а не на калпак, подчерта Стоянова.

Относно протестите на учените от БАН за повече пари, Стоянова заяви:

Бюджетът на БАН е увеличен с около 5 млн. лева. Те искат още пари – главно за заплати. Нашите учени постепенно трябва да се научат, че трябва да получават пари на проектен принцип. Има заложени 65 милиона за финансиране на наука, само че те са на проектен принцип. Така учените ще получат средства срещу определени резултати. Начинът, по който ще бъдат структурирани разходите, е работа на БАН. Имаше преди програма за финансиране на млади учени. Оказа се, че половината пари са отишли за ръководителите на младите учени. За догодина парите за младите учени са удвоени. Надяваме се, че и процентът за тях ще бъде по-голям, каза Стоянова.

Още информация чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна