Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в НС между БСП и ГЕРБ за евентуалната концесия на летище "София"

2
Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Фискалният резерв да бъде на минимално ниво от 4,5 млрд. лева догодина. Това записаха депутатите при второто четене на републиканския бюджет. Сериозни спорове предизвикаха текстовете, предложени от управляващите, приходите от евентуалната концесия на летище "София" да не отидат в Сребърния фонд. Той е част от фискалния резерв и в него се събират средства, които ще бъдат използвани за гаранитране на устойчивостта на пенсионната система.

Летище "София" е печелишо предприятие и не бива да се приватизира или отдава на концесия. И вие в момента ще предадете националните интерес с лека ръка, за жълти стотинки и това трябва да е ясно на всички, категоричен е Драгомир Стойнев от БСП.

От ГЕРБ обаче добавиха, че има текстове, според които парите от концесия не е задължително да отидат в Сребърния фонд:

Сега в момента отново виждаме опити за провокация, за да повишим градуса на напрежението. Това не е необходимо на никого и днес текстовете, които гледаме, нямат абсолютно никакво отношение към темата, която отвориха колегите от БСП - за концесии и приватизация, каза Цветан Цветанов.

По-рано депутатите запазиха партийните субсидии на 11 лв. за спечелен глас, независимо дали партията е представена в парламента или не.

Добре е, че колегите от "Воля са оттеглили това предложение, тъй като аз го считам за абсолютна провокация, коментира Жельо Бойчев.

Депутатите одобриха и размера на семейните помощи за деца, а подоходният критерий за получаването им се увеличи на 450 лв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна