Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазители на Ермитажа

Звуци и гласове от една разходка между времето и пространството

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разходката в Ермитажа може да започне от прочутия часовник с Пауна, отброяващ времето и свидетел на събития и образи от живота на Петербург и света през последните 200 години. И някъде между часовете, минутите и секундите ще чуем гласовете на три момичета и една жена – героините в днешната рубрика и част от образите в живия Ермитаж. Докато Настя, Алиса и Голия са доброволки, Виктория Угрюмова е пазител в музея. Тя спазва стриктно Кодекса на пазителите: не позволява да бъде снимана, точно следи часовника, за да не превиши времето на разговора с конкретен посетител, било то и журналист, и докато разказва, внимателно наблюдава посетителите.
В историята се намесват и котките на Ермитажа, чийто дом са мазетата, но по график привличат учудените погледи по време на периодичните разходки в Големия двор.

Настя, Алиса и Голия – доброволки в Ермитажа
Какви са посетителите в Ермитажа и как реагират на въздействието на световната съкровищница? Какво е разстоянието до Мадоните на Леонардо да Винчи и как въздейства звукът на уникалния часовников механизъм, създаден от гениалния Джеймс Кокс – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна