Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителната власт няма да се занимава с "царските имоти"

| обновено на 04.12.17 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Работната група към Министeрството на правосъдието прехвърли решаването на проблема с т.нар. "царски имоти" към Народното събрание. От депутатите ще зависи дали да има специален закон, или не, каза правосъдният министър Цецка Цачева.  
Заради писмо на Симеон Сакскобургготски от 31 октовмри, с което той предлага дa ce пoтъpcи oтгoвop нa пpoблeмитe, cвъpзaни c т.нap. "цapcĸa pecтитyция", се стига до създаването на работната група от представители на изпълнителната власт и адвокатите на наследниците на Фердинанд и Борис Трети.  А проблемите са заради парламентарния мораториум от 2009 година,  сделките с "царските имоти" и последвалите дела  - у нас и в Страсбург. Защо въпреки, че решението на Народното събрание говори и за специален закон по темата, такъв до днес няма - отговорът на Цецка Цачева:
Темата е повдигана през различните мандати на парламента и с оглед на висящите съдебни спорове, до момента е приемано, че след като спор за право е отнесен до съда, съдът е този, който следва да даде отговор чия е собствеността.

Цачева даде ясно да се разбере, че за изпълнителната власт случая е приключил до приключване на съдебните спорове, за някои от които преди дни регионалният министър Николай Нанков каза, че се търси извънсъдебно споразумение с фамилията Сакскобургготски:

Никога не сме коментирали темата за извънсъдебно споразумение. Ние сме твърдели, че отлагането врменно, до шест месеца срок е, за да се се опита намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса, на база на дейността и решението на работната група.
Две са все още неспечелените дела, които държавата води срещу царската фамилия.Те  продължават праз март и май догодина. 
Дотук само за адвокатски хонорари от бюджета са били платени почти два милиона и половина лева. 

В интервю за "Хоризонт" вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че казусът с царските имоти трябва да бъде обсъден от Съвета на управляващата коалиция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна