Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират групи за самопомощ за родители на младежи, които откриват своята хомосексуалност

Снимка: Архив

Няколко сдружения организират групи за самопомощ за родители на младежи, които откриват своята хомосексуалност.

В живота на всеки един ЛГБТ човек моментът на разкриване пред семейството му е изключително труден и много значим в живота. Това посочи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Симеон Василев от Сдружение "Глас":

Истината е, че ние много дълго време събираме кураж и сила, за да кажем на родителите си, защото се страхуваме от тяхната реакция, но веднъж признали за сексуалната ни ориентация, решението пада от плещите ни и отговорността остава в полето на родителите. Родителите реагират по много различен начин, когато се сблъскат с тази новина. Някои от тях признават, че ще обичат детето си такова, каквото е, но други стигат до крайности като опити за изпращане на психолог, отричане на новината, затова ние решихме именно да се концентрираме върху родителите на ЛГБТ хората, тъй като те много често са оплетени в едни митове за хомосексуалността. Не знаят къде да потърсят информация, срамуват се да споделят с близките и приятелите си.

В групите ще има психолог, който разбира от темата, поясни Глория Филипова от Фондация "Ресурсен център Билитис":

Винаги едно такова мнение на професионалист има доста голяма сила да промени мнението на родителите, които смятат, че това е болест и може да се излекува. Присъствието на специалист би оказало голямо внимание. Срещата с други родители на ЛГБТ деца ще им помогне да видят, че не са сами и че други хора имат подобни проблеми. В групите ще има и родители, които могат да споделят позитивен опит. Дори може да се създаде една малка общност от родители, които да бъдат добри съюзници на ЛГБТ общността.

Подкрепата от семействата е много важна за самите нас, сподели Венета Лимберова от Младежката ЛГБТ организация "Действие“:

Много често обаче родителите ни и нашите близки са подложени на предразсъдъците, които съществуват в обществото като цяло. Нашите родители и роднини много често могат да се сблъскат с проблема недостиг или липса на информация, затова групите предоставят именно тази възможност – от първа ръка да се получи най-актуалната и адекватна информация.

Цялото интервю с Венета Лимберова и Симеон Василев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна