Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През следващите 4 години ще закрият 10 специализирани институции за хора с увреждания

Снимка: БГНЕС

10 специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити през следващите 4 години. Това предвижда планът по Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целта е да се осигури подкрепа за тези хора в домашна среда. 

След четири години се очаква държавата да е осигурила качествена грижа и подкрепа в нови услуги за минимум 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, които ще излязат от специализираните институции. За две хиляди лица с увреждания ще има дневни услуги и почасова грижа, а в домашна среща ще се обгрижват други 17 хиляди. За целта ще се развие домашният патронаж. 

Планът предвижда да се разработят сто нови социални услуги. Врати ще отворят шест дневни центъра за хора с различна форма на деменция, 16 центъра за лица с множествени увреждания, 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства и лица с умствена изостаналост. 68 ще са центровете, в които ще се предостави грижа за хора с увреждания и стари хора, които са в невъзможност да се самообслужват. 

Планът ще се финансира от държавния бюджет и две оперативни програми. Още през следващата година са предвидени 70 милиона лева за общините, за да предоставят услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник. 

От 2021 година ще са необходими по 20 милиона лева годишно за патронажната грижа и по още 18 милиона за новите социални услуги. 

Предстои правителството да приеме средносрочния план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна