Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Съдбата на Северна Ирландия блокира споразумението за Брекзит между Лондон и Брюксел, гласи заглавие във френския вестник "Монд". Неотстъпчивостта на северноирландската Демократична юнионистка партия, от която правителството на Тереза Мей зависи в парламента, осуети добре подготвените условия на премиера, за да обяви, че е постигнала споразумение за Брекзит тъкмо навреме, допълва изданието.

Преговорите за Брекзит буксуват, а британският премиер се сблъсква с гняв в страната си, категоричен е и вестник "Вашингтон пост". Вчерашният провал е напомняне, че Мей договаря напускане от ЕС не само с европейците, но и вътре в собствената си партия, както и с Уелс, Шотландия, Ирландия, Северна Ирландия и кмета на Лондон, подчертава изданието.

Постигнатата между Лондон и ЕС договореност за решаване на проблема с ирландската граница и минаване към следващата фаза от преговорите за Брекзит беше торпилирана от телефонно обаждане в последната минута от лидера на юнионистите – Арлин Фостър, четем и на страниците на вестник "Гардиън". Вестник "Айриш таймс" акцентира върху реакцията на ирландския премиер Лио Варадкар спрямо случилото се. Според него то е показателно за политическата несигурност – и по-точно казано хаоса в Лондон, но също така показва до каква степен са се влошили отношенията между Дъблин и Лондон, отбелязва изданието.

"Договорът за добросъседство е много повече от лист хартия", четем в македонския вестник "Нова Македония" в цитат от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов. "За да се стигне до този лист хартия, преди това трябваше да има воля и желание от двете страни за тази стъпка. Конкретно за тази стъпка, волята беше изразена повече от македонска страна", посочва българският министър в интервю за изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна