Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познати и непознати вдъхновения

БНР Новини
Севдалина Джонгарска, Кирил Калев, Алберто Стайков и Цвета Николова
Снимка: Кирчо Стоичков

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – е казал преди няколко века един мъдрец, когото хората нарекли велик поет и драматург. Друг мъдрец пък добавил, че този свят е илюзия и в него истински са само отношенията и подходът. В този наш свят част от актьорите доскоро бяха невидими за останалите, защото просто обществото не знаеше за тях. Стояха по домовете си (или заключени в домове) и от съдбите им се интересуваха само близките им, ако имаха такива. Никой и не подозираше, че тези хора могат да пеят, да рисуват, дори и да снимат, въпреки липсата на зрение. За тези хора и за възможността те да изразяват себе си чрез изкуството говорихме в „Познати и непознати“, непосредствено след откриването на изложбата "Познати и непознати вдъхновения". 

На изложбата присъстваха авторите на творбите и фотографиите, техни родите и учители, а сред гостите беше и най-младият депутат в парламента Михаил Христов – параолимпиец, трикратен световен шампион. 

В предаването ни пък участваха г-жа Джонгарска – директор на училището за ученици с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", учителите Флореза Иванова и Бисер Недков, г-жа Константинова – майка на Йоана – глухонямо дете; Алберто Стайков – директор на фондация "Графия"; Панчо Карамански – участник в курса по фотография за незрящи хора. Настроението в студиото беше приповдигнато и от ведрото присъствие на милите дами от КГБ – Клуба на готините баби. Всичко обаче започна с отношението и подхода на програма „Христо Ботев“ към хората с увреждания. 

За политиката на програмата в тази посока разказа нейният директор Кирил Калев.





Вижте снимки от откриването на изложбата, озаглавена „Познати и непознати вдъхновения“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени