Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Има сериозни проблеми в прилагането на СРС

Депутатите обсъждат доклада на Националното бюро за контрол над СРС

| обновено на 06.12.17 в 13:11

Има сериозни проблеми в прилагането на СРС и ако тези въпроси не бъдат поставени сега – в края на мандата на ръководството на Националното бюро за контрол над тях – те няма да бъдат поставени никога. Това обяви от парламентарната трибуна ръководителят му Бойко Рашков.

Бойко Рашков постави много проблеми. Започна с това, че през 2008 година България е била осъдена от Европейския съд за правата на човека заради прекомерна употреба на СРС. Тъкмо дейността на ръководената от него служба е допринесла да се промени тази опасна тенденция, подчерта Рашков:

Смятам, че бяха възпрени, в известна степен, не на сто процента, онези, които имат склонност, имат такива, бих казал, тоталитарни нагласи да наблюдават хората за щяло и нещяло, казвам го съвсем отговорно.

Законовите промени, даващи повече правомощия на Специализирания наказателен съд, също носят проблеми, вместо да ги решават:

С огромен брой дела, делата им стоят по коридорите. На практика даваме аргумент на колегите от Специализирания съд да кажат, че обемът е огромен и може да допусната някъде грешка.

Има проблеми между взаимодействието на Бюрото и ДАНС, призна Рашков. В исканията до съда за използване на СРС, по думите му, висяло невежество. И още един проблем:

До 2013-а, когато бяха абсолютно секретни веществени доказателствени средства, и след този период в нашата страна са унищожавани веществени доказателствени средства, включително, подчертавам, със секретен характер.

И за още един проблем алармира Бойко Рашков.

В Бюрото вече не можем да гарантираме на сто процента на гражданите, че можем да направим пълна проверка, дали те са били подлагани на ограничение на правата им със СРС-та, по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината.



След неговото изказване председателстващият заседанието Явор Нотев прекъсна заседанието и даде почивка.

По-рано днес стана ясно, че към петима български граждани неправомерно са били приложени специални разузнавателни средства през миналата година, за което са били уведомени. Това е записано в доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), обсъден от депутатите.

От доклада става ясно, че най-активно в исканията за използване на СРС остава МВР – 56% от общия брой. За сметка на това близо два пъти са намалели исканията от страна на ДАНС.

Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

Преди това мнозинството отхвърли искането на БСП, обсъждането на доклада да бъде закрито. От опозицията заподозряха, че това се прави, за да не получат народните представители конкретни отговори. Въпреки това соцдепутатите Славчо Велков и Александър Симов поискаха шефът на Националното бюро Бойко Рашков да каже има ли данни за незаконно подслушване на политици и журналисти.

Главният прокурор, председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи се явиха в парламента, за да отговарят на въпроси на депутати при обсъждане на доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства за дейността през 2016 г. Това решиха народните представители след скандал между БСП и управляващите. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на правната комисия Данаил Кирилов влязоха в диалог:

От какво ви е страх? От истината? Ще я скриете на цената на нарушаване на закона, на цената на отлагане на темата?... Няма да я скриете! Тя рано или късно ще лъсне пред българското общество. С процедурни хватки и грубо погазване на правовата държава и демократични правила, за пореден път ГЕРБ искат да се скрият от истината, защото ги е страх от това, което ще чуят от трибуната, каза Корнелия Нинова.

Нямали сме такова намерение. За да сте сигурни в това, искам почивка от половин час, за да може да извикаме лицата, за да имат половин час да дойдат, отговори Данаил Кирилов.

Горещи теми

Войната в Украйна