Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Според МЗ лекарствата с изтекъл срок на годност не са опасен отпадък

Снимка: БГНЕС

В България обикновено изхвърляме старите лекарства безразборно. В аптеките в Ловеч например не приемат старите лекарства, както в други европейски страни, защото у нас нямало нормативна уредба за това. Какво обаче казват хората и дали знаят какво да ги правят:

Връзват се в една торбичка, пликченце, и на боклука, къде другаде.

Гледам да нямам с изтекъл срок, употребявам ги, не купувам никога, да не залежават

Изхвърлям ги в тоалетната, в банята. Те се разтварят в канала и там заминават.

В печката.

Според някои от жителите на Ловеч остарелите лекарства са опасни, според други – не. Могат ли лекарствата, като не са ни нужни или са с изтекъл срок на годност да бъдат предавани в аптеките, а оттам за унищожаване. Управителят на една от големите аптеки в града, каза, че това на практика не е възможно:

Няма някаква законова рамка как да става. Знам в другите страни как е, защото синът ми е аптекар в Англия – има форми, не са фармацевтични, които идват, прибират ги със специални камиони, разпределени по еди-какво си от състава.

Според него е необходимо да се промени законът у нас:

Лекарствата са със състав от цялата Менделеева таблица и не са нещо безобидно. Някои хора ги хвърлят в кофите. Абсолютно забранено, обаче не е регламентирано какво трябва да се прави.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев коментира в предаването "Преди всички" позицията на здравното министерство по въпроса:

Министерството на здравеопазването казва с две думи следното – лекарствата, които са в притежание на гражданите, не се третират като опасни вещества и по тази причина трябва да се събират и унищожават по ред на общинските разпоредби за изхвърляне на отпадъци. Например, имате останало във вас някакво количество лекарство, обезболяващо например, ако то е на таблетки или е в течна форма, вашата основна задача е да дезинтегрирате лекарството. Което означава да не може да бъде намерено в този вид, в който го имате. Да не може някой клошар да го изрови от кофата с боклук и да ги глътне и да попадне при дете, да попадне в животно. И най-лесния начин  като го смесите например с пясъка на домашното животно или като го смесите с разтвор, който съдържа някакъв перилен препарат, например прах за пране с вода.

Вълев обясни защо лекарствата в аптеките се събират по различен начин:

Лекарствата в аптеката, нереализирани, са лекарства в доста по-големи количества и те се изтеглят в обратния ред, по който са доставени, до търговците на едро и тогава търговецът на едро събира еднотипни лекарства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна