Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Асенов: Където е възможно, ромските къщи трябва да се узаконят

Снимка: БГНЕС

В сградата на БЧК се състои национална конференция "Ромите в България". Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България обясни в предаването "Преди всички" какво ще се обсъжда:

Една от темите е навлизането на радикалния ислям в ромските махали. Поканихме от ДАНС, от ГДБОП и от всички тези служби, защото искаме да чуем дали има по нашите махали такива ислямски организации. Ние искаме да видим какво може да се направи сега, да се вземат мерки и да не се повтаря това, което се направи в град Пазарджик.

Друг проблем са незаконните постройки в махалите:

Ние предлагаме решение. Председателят на Съюза на архитектите в България г-н Бакалов, ние с него работим във връзка с тези ромски махали, предлагаме да се направят планове във всички махали, да се види какво е състоянието там сега в момента, защото някъде около 70-80% в София са незаконни. Ние предлагаме една програма, където правителството да вземе мерки и там, където има за бутане къщи, ние можем да помогнем, но първото нещо, което е, да се настанят хората в някакви жилища, където да не останат на пътя.

Според Асенов там, където има възможност, постройките трябва да се узаконят, а останалите да се бутнат. На конференцията ще се обсъжда и създаването на Консултативни съвети по сигурността към общините, в които да влизат представители на различни институции и ромски организации и да решават проблемите на общността на място. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна