Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василка Каменова от БЧК: Част от жалбите на хората в Хитрино ще бъдат удовлетворени

Снимка: Салим Салих

БЧК постоянно проверява какво се прави в Хитрино, каза в предаването "Преди всички" заместник генералният директор на организацията Василка Каменова. От институцията направиха проверка по повод сигнали на жители на селото, което пострада след взрив на влакова композиция от цистерни:

БЧК не за пръв път извършва проверка на място. Там е непрекъснато на терен нашата общинска организация. Освен това сме изпращали два пъти нашия вътрешен одитор, който е извършил одит върху усвояването на средствата, така че наистина конкретният повод за отиването на екипа беше това, че са постъпили сигнали от граждани на Хитрино, които не са доволни от категорията, която им е определена.

Каменова каза, че някои жалби не са били основателни:

Аз в никакъв случай не бих употребила думата "нарушения". По-скоро става дума за това, че всеки човек понякога смята, че е достатъчно добре оценено неговото състояние. Ние присъствахме на заседание на местния Обществен съвет, където бяха разгледани тези 15 жалби, впечатлението, което придобихме, е, че първи членовете на местния Обществен съвет изключително добре познават всеки случай поотделно и бяха анализирани всички детайли, степента на пострадалост на съответната къща. Броят на членовете на домакинството, възрастовия им състав, има ли деца, няма ли. Изобщо социалният статус на съответното семейство и нашето впечатление е, че местният Обществен съвет, бих казала, доста съвестно изпълнява своите функции правомерно да разпределя тези помощи, така че да няма напрежение сред жителите.

Василка Каменова обаче каза, че някои от сигналите на хората ще бъдат удовлетворени:

При разглеждането на жалбите, част от тях бяха удовлетворени и местният Обществен съвет ще предложи на Националния обществен съвет една корекция, така че част от тези жалби да бъдат удовлетворени и съответно да бъдат отпуснати помощи на тези лица в по-голям размер. Част от тези жалби не бяха удовлетворени с много конкретна аргументация за всеки един случай поотделно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени