Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова е член на Сената на световния автомобилизъм, Жан Тод с трети мандат като президент

Снимка: СБА

Ирина Бокова беше избрана за член на Сената на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) по време на  конгреса  на централата в Париж. Бившият генерален директор на ЮНЕСКО ще има ресор мобилност.

Жан Тод бе преизбран за президент на организацията. За французинът това ще е трети мандат начело световната централа. Първият започна през 2009, когато той спечели вота срещу световния рали шампион от 1981 Ари Ватанен и наследи на поста Макс Моузли. Жан Тод беше преизбран за втори четиригодишен цикъл през 2013 година.

Преди да застане начело на FIA, Тод беше генерален мениджър на „Ферари“ между 1994 и 2007. Тогава "черните кончета" печелят шест световни титли при пилотите (пет са на Михаел Шумахер и една на Кими Райконен) и седем при конструкторите. Под негово ръководство "Ферари" прекъсна серията си от 21 години без титла при пилотите.

Жан Тод оглавява тима на „Пежо“ от 1983 до 1993 – период в който компанията доминира както във WRC, така и в 24 часа на Льо Ман.

През 2017 година Жан Тод посети България покана на Съюза на българските автомобилисти по повод 60-годишия юбилей на организацията.

В общото събрание на ФИА участват представители на 150 страни. България беше представена от инж. Емил Панчев - председател на Съюза на българските автомобилисти.

В началото на седмицата в централата на ФИА н Париж беше открита  „Зала на славата“, в която бяха почетени 33-та  шампиони във Формула 1. Почетната грамота на седемкратния световен първенец Михаел Шумахер, който преди 4 години пострада при инцидент в Алпите беше получен от съпругата му Корина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна