Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време блокира въздушния трафик над Великобритания, Германия и Франция

| обновено на 11.12.17 в 00:09

Обилен снеговалеж и дъжд затвориха за часове летища във Великобритания, Германия и Франция. Снегът и студът наложиха спиране на стотици полети от и за Бирмингам, Франкфурт и Дюселдорф. Промени се наложиха и в графика на лондонските летища.

Сред тях са лондонските летища "Хийтроу“, "Лутън“ и "Станстед“, където падналата снежна покривка от около 20-30 сантиметра затрудни почистването на пистите.

Двете най-големи лондонски летища "Хийтроу“ и "Гатуик“ не прекратиха всички полети, а на  "Лутън“ - беше преустановено кацането на самолети, а излитането - силно ограничено, като това засегна и полетите и на "Уизеър“ до България.

Всички полети до летище "Станстед“, включващи и услугата на "Райънеър“ от България, бяха пренасочени за кацане в Ливърпул. 

Летището в Бирмингам  пък беше затворено още сутринта. Пред трудности се изправиха и всички летища в средна Англия, където падна много сняг. Големи закъснения имаше на летището в Кардиф в Уелс и в Белфаст в Северна Ирландия.

Без електричество останах и части от Шотландия, където ветровете достигнаха на места 150 километра в час. Виелиците прекъснаха и тока десетки хиляди домакинства в Северна Франция.  До множество пътни инциденти се стигна в Уелс и в Централна Англия. Прекъснато беше движението на много влаковете в Северен Рейн-Вестфалия.

Бурята в Ламанша изхвърли цял ферибот на брега край Кале, който блокира пристанището за няколко часа. По-късно влекачи са успели да изтеглят заседналия плавателен съд, въпреки силното вълнение и бурните ветрове, достигащи 120 километра в час, предаде Ройтерс.

Фериботът заседна около обед, докато отплаваше от Кале за Дувър. Никой от намиращите се на борда 316 души не пострада. Повечето от пътниците бяха преместени на други кораби и отплаваха за Англия. Други предпочетоха да се останат в Кале.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна