Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще поскъпне ли токът

| обновено на 11.12.17 в 09:43
Снимка: БГНЕС

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, предупреди в интервю за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев. Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън регулирания пазар и дългосрочните договори ще се търгува на борсата. А това според Георгиев нарушава конкуренцията:

При монополизиране на тази дейност се притесняваме, че цените ще нараснат и ще се влоши качеството на услугата, което ще бъде негатив за всички пазарни участници. Такъв пазарен модел в цяла Европа има единствено в Румъния, който е доста критикуван както от пазарните участници, така и от Европейската комисия.

Не смятам, че тази промяна в закона, по какъвто и да е начин, би облекчила ситуацията на фючър енерджи, след като в момента те може да купуват електроенергия от пазара по различни платформи и канали, докато след промяната на закона търговските участници ще бъдат  дори с още по-ограничени възможности и ще могат да купуват единствено и само през платформата на борсата. Това няма да увеличи и подобри възможностите за управление на тяхното порфолио, няма да намали рисковете, а дори ще ги увеличи.

Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията очакват, че в резултат на законовата промяна цените на тока ще паднат:

Ако имаме наистина разумно, пазарно поведение и на двете страни – и на производител, и на потребител, ще намерим съвсем разумния оптимум на цена, каза Радев.

Ефективността на търговията с ток ще се подобри. Българските фирми ще могат да получават електроенергия на по-добри цени, което пък означава, че вероятно продуктите, които произвеждат, могат да бъдат с по-ниски цени… Или пък – тези фирми могат да правят по-високи печалби, което пък означава и подобряване на услугата към потребителите, смята Стефанов.

Според изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов пазарът в най-голяма степен ще определя цените на тока:

Очаквате от мен да кажа – да, това би увеличило цените или намалило цените, но не – това би направило цените още по-пазарни.

Ние имаме правила, по които работи всеки един от пазарните сегменти. Да сме живи и здрави, да оживим и борсовия пазар в рамките на деня през януари и февруари, в зависимост как преминат тестовете с реалните участници. Следвайки тези правила не би трябвало да има каквито и да било проблеми. Разбира се, въпрос на време е и самият регистрационен процес на новите участници, защото те трябва да преминат и  т. нар. "обучение", след което получават сертификат, за да сме сигурни, че боравят с борсовите платформи адекватно.

Борсата вече има 55 участници, от които 90% са активни ежедневно, изтъкна Константинов.

Още по темата очаквайте днес предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени