Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Боряна Холевич: Трябва да има задължителен тримесечен срок за освидетелстване за ТЕЛК и НЕЛК

Снимка: БГНЕС

При обжалвано решение на ТЕЛК, НЕЛК не спазва тримесечния срок никога. Гледат се пациентите след година, често пъти и повече от година. В това време пациентът получава социалната пенсия за инвалидност и ако НЕЛК определи процент по-нисък от определения от ТЕЛК, лекарите от ТЕЛК изплащат от собствения си джоб начислените суми. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София д-р Боряна Холевич.

Проблемът е лесен за решаване, но никой няма желание да го реши, беше категорична тя: Решението е задължителен тримесечен срок за освидетелстване както от ТЕЛК, така и от НЕЛК. Защото в случая забавянето при произнасянето в законоустановения срок от НЕЛК е единственият фактор, водещ до настъпването на материалните щети на физическите лица – лекарите от ТЕЛК. В случая ние отговаряме финансово за чуждо бездействие.

По думите ѝ е необходимо и представители на НОИ да присъстват на прегледа на пациентите в ТЕЛК.

Тя посочи, че тези неща са залегнали в законопроекта, които е официално внесен в НС: Преди около две седмици съм го внесла в НС, но големите партии, МЗ и МТСП разполагат с него от повече от година.

Ние сме против разделянето на медицинската експертиза от трудовата. Ние сме изобщо против термина "работоспособност". Ние искаме медицинските комисии да определят вида и степента на увреждането, а човек да може да работи според квалификацията и възможностите си, обясни тя.

Д-р Боряна Холевич съобщи, че вече има написана декларация в подкрепа на колегите им от Пловдив: След като бъде подписана от всички председатели на ТЕЛК-овете в София, ще я внесем в съответните институции.

В цяла България има такива случаи на начислени административни актове. Ние обикновено ги обжалваме в съда и в над 90% от случаите печелим делата. Но не това е решението на проблема, каза още д-р Боряна Холевич.

Цялото интервю на Валерия Николова с д-р Боряна Холевич чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени