Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р М. Гешева: Както и да бъде приготвена вечерята по празниците, най-важно е да не се прекалява

Най-важното при питиета е да не се пие на екс, да не се смесват и да не се разреждат различните видове алкохол

Снимка: БГНЕС

Мярка в количеството на празничната трапеза и качество на общуването с най-близките хора, това е най-добрата рецепта за безаварийно изкарване на предстоящите празнични дни. Съветът е на доц. Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология и началник на токсикологичното отделение в "Пирогов".

Както и да бъде приготвена вечерята по празниците, най-важното е да не се прекалява, подчертава доц. Гешева:

Не трябва да се прекалява с количеството храна, защото обикновено на Бъдни вечер храната е богата на целулоза и може да предизвика чревни проблеми - възпаление на лигавицата на червата и оттам може да има връзка и със сърце и дискомфорт по отношение на храносмилателния тракт. Самата коледна трапеза е по-богата на мазнини и на месни продукти и също може да причини сериозни проблеми като хипертонични кризи, изостряне на сърдечни заболявания.

Преяждането всъщност е един много сериозен проблем. Основното, което трябва да спазва един човек по време на празници, е да се храни бавно, да се храни с удоволствие. Храната трябва да се консумира по-бавно, за да може да реагира центърът за засищане на глада, това важи и за алкохола. 

Най-важното при питиета е да не се пие на екс, да не се смесват и да не се разреждат различните видове алкохол:

По отношение на алкохола искам да кажа, че никога не трябва да се пие на гладно. Уиски или водка никога не трябва да се пият разредени с газирана напитка - тогава много бързо се усвоява алкохолът, градусите на напитката намаляват и се приема много по-голямо количество алкохол. Да речем уиски - само с лед. Лоша шега при консумацията на алкохол играят именно тези фактори - когато се пие бързо и когато се пие различен алкохол, много видове напитки с различни градуси, когато алкохолът е разреден, тогава се изпиват по-големи количества. 

Хората с различни хронични заболявания е добре и по празниците да се придържат към препоръките на лекарите как да се хранят, отбелязва Маргарита Гешева и посочва един мит, който трябва да се разбие - че по празниците токсикологии и вътрешните отделения са препълнени главно с хора, прекалили с храната и питиета, а по-скоро зачестяват семейните неразбирателства и чувството за самота:

Искам да се разбие този мит, че в токсикологиите по време на празници има най-често препили и преяли. Преялите по-скоро са в хирургичния кабинет. По празниците много хора, които имат една депресивна нагласа си правят някакви равносметки и тогава опитите за самоубийство зачестяват. Тогава расте напрежението в домашната обстановка, тогава се изострят взаимоотношенията съпруг - съпруга, така че има много други поводи токсикологичните клиники да работят на пълни обороти и не само с пациенти, които са прекалили с алкохола. Българските жени са изключително напрегнати и натоварени, искат да бъдат перфектни домакини - претоварват се и когато дойде самият празник, те са вече изнервени и търсят скандала и веднага могат да го намерят срещу човека, който пък през цялото време не е съдействал и е оставил всичко на съпругата. Така че скандалите нарастват по време на празници, да не говорим, че самите празници по принцип изострят, правят по-сензитивни хората. 

Още по темата ща научите от репортажа на Гергана Хрисчева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна