Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ангелска ЧУДОтворителница“ - благотворителен коледен щанд на "Искам бебе"

Снимка: БГНЕС

47 бебета във Велико Търново са родени през последните шест години с финансовата помощ на общинската програма „Ин витро“.“Ангелска ЧУДОтворителница“ и тази година е на Коледния базар във великотърновския парк „Марно поле“. Благотворителният щанд на фондация „Искам бебе“ предлага ръчно изработени коледни подаръци, аксесоари и сувенири, дарени от доброволци, за да бъдат продадени с една кауза – да се родят още мечтани български бебета. Вероника Михайлова е координатор за Великотърновска област на фондация „Искам бебе“. Тя е една от щастливите жени, родила детето си преди 4 години:

Хората винаги трябва да се подкрепят. Фондация „Искам бебе“ организира групи за психологическа взаимопомощ. Аз съм минала през една такава група през 2012 година и смело мога да твърдя, че нещата са изключително свързани. В много случаи хората се притесняват, че проблемите им са чисто физиологични, а се оказва, че по-голямата част от проблема е чисто психологически. От 2012 година, когато аз бях в тази група, от 12 момичета 10 станахме майки. Миналата година приключи втората група в Търново, две момичета имаме с близнаци. Сега сме в подготовка за трета група в началото на 2018 година.

Двойките с репродуктивни проблеми трябва да се борят, но и открито да говорят за проблема си, защото това е част от решението, убедена е от собствения си опит великотърновката Мирена Русева.

Всеки възможен начин една жена да стане майка трябва да бъде подкрепен, категорична е Вероника Михайлова от фондация „Искам бебе“:

Имаше законодателни инициативи преди години за узаконяване на сурогатното майчинство в България, но не се случи. Все още не. Трябва ли отново да бъде повдигната темата? Би било добре. По-скоро сега се третира въпросът за донорското забременяване и се правят промени в тази насока, защото по сега действащия закон жените, които могат да бъдат донори на яйцеклетки, трябва да са навършили 34 години и да имат поне едно живородено дете. Сега се предвиждат промени с увеличаване на една година за жената, т.е. да е навършила 35 години. Да се даде шанс на желаещи майки да дарят своя яйцеклетка и да ощастливят друга жена.

Пожеланията ви за Коледа? Деца! Аз го изпитвам вече четвърта година и е прекрасно да видиш и да стъпваш по разпилени детски играчки. Здраве и деца! 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от