Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното състезание по дебати ще се проведе днес и утре в София

Националното състезание по дебати ще се проведе днес и утре в София. Състезанията "Дебати" са игри с образователен характер, при които участниците дискутират различни общественозначими теми. Състезателите са разделени на отбори, които са наречени "Правителство" и "Опозиция". Те дебатират по зададени от организаторите теми, а специално назначени съдии определят отборите победители.

Това състезание се организира за седма поредна година в София.  Формата е с по четири отбора с по двама участника, а темите се задават 15 минути преди кръга да започне, така че хората да имат ограничен период от време, в който да могат да изнесат техните тези. Идеята е преди това хората да се интересуват от събития, които са в нашата общественост, да четат за тях, да следят интересни неща и съответно, когато дойде времето да им се даде тема от всякакво естество и те да имат някакви знания или някаква базова логика, с която да се аргументират и да защитят тезите си. Забранено им е да ползват интернет или всякаква форма на електронна комуникация,  споделя Румен Маринов, един от организаторите и продължава:

Позволено е, ако си водят записки в тефтери, евентуално да ползват тях, но повечето дебатьори, ако не и всички, никога не използват това, т.е. надяват се на тяхната лична обща култура и се надяват на техните умения да могат да извличат една тема, като я чуят.

Гледаме, слушаме парламентарните дебати у нас и по света и много често сме разочаровани, защото нашите избраници често атакуват не специфични позиции, а по-скоро личности. Смятаме, че начинът, по който те се изказват или по някакъв начин структурират аргументите си за някаква политика, много често не е достатъчно дълбок, не е това, което бихме искали да видим, когато наистина трябва да се информираме по даден въпрос, и това е нещото, което се опитваме да създадем като общностна култура. Понякога се случва да казваме на състезателите: "Бъдете културни", "Бъдете добри", "Бъдете разбиращи спрямо опонентите си", "Бъдете винаги по-добрата част от младежта, за да може да сте тази светлина, която мотивира хората да се развиват".

Съдиите са хора с повече опит, т.е. те знаят как се случва едно състезание, знаят какво се търси в дебатите като критерии за оценяване, тоест къде трябва да са логическите връзки, къде да се сравняват аргументите и съдиите до голяма степен са един вид стълба, чрез които можем са създадем тази състезателна игра, сподели Николай Ангелов, главен съдия на състезанието. 

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Веселина Миланова с Румен Маринов и Николай Ангелов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна