Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит юбилей – 25 години музикална компания „Гега Ню”

на 15 декември 2017 г. от 19.20 часа

БНР Новини
Първият компакт диск (Уелькя. Теодосий Спасов, кавал) и един от последните дискове (Дмитрий Шостакович. Симфонии, Vol.6. Симфоничен оркестър на БНР / Eмил Табаков, диригент), които издава „Гега Ню“.

Звучи като клише, но е забележителен факт – през своя четвърт век съществуване „Гега Ню” е сърцат посланик на българската музикална култура у нас и по света. В богатия ѝ каталог има десетки програми с автентична музика от различни фолклорни области, рецитали на известни инструменталисти и певци, албуми с творби от български композитори, симфонична, камерна, оперна, литургична и хорова музика, песнички за деца. Музикалната компания е издала и ценни антологии на съвременното българско творчество, на народни инструменти, българското хорово изкуство, православни песнопения, „Майстори на класическата музика”, портрети на хорови диригенти, съвременна клавирна музика. Сред последните ѝ проекти е интегралът със симфониите на Дмитрий Шостакович в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков. Много са прочутите български музиканти и състави, записвали за „Гега Ню”: камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров, Людмил Ангелов, Петко Радев, Минчо Минчев, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Теодосий Спасов, Веселин Станев, Светозар Иванов, Нягул Тумангелов, Софийски ортодоксален хор с диригент Мирослав Попсавов и др.
Специален гост в студиото ще бъде Юлиана Маринова, собственик и управител на „Гега Ню”, която ще ни разкаже как се създава и съществува в българските реалии музикално-издателската фирма, някои от колоритните истории на звукозаписната дейност, визията ѝ за съхранението на ценните постижения в българското изкуство, сътрудничеството с чужди звукозаписни компании. А музиката? – избрани записи от каталога на „Гега Ню”.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.