Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър ли е проектозаконът за доброволчеството

Снимка: БГНЕС

След като работата по предишния законопроект беше блокирана заради предсрочните избори, преди дни в Народното събрание група народни представители – от ГЕРБ и от "Обединени патриоти", внесоха за обсъждане нов вариант на закон за доброволчеството. За предаването "Хоризонт до обед" един от вносителите на текста Светлана Ангелова от ГЕРБ сподели, че опити за приемането на подобен закон са правили последните четири народни събрания. Той е необходим, убедена е тя:

Към момента липсва единна формулировка на понятието "доброволец", както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност. Регламентирането на такъв закон ще спомогне за признаване на значимостта на тази дейност като израз на гражданско участие и регламентиране на неговите обществени, социални и икономически измерения. Благодарение на такъв закон за доброволчеството ще се определи и ще се стимулира доброволческата дейност, която все по-често през последните години намира израз.

В текста се определят правата и задълженията на доброволците, както и на организациите, осъществяващи организираната доброволческа дейност. Определят се и организациите, които имат право да осъществяват такава дейност. Също така чрез закона се въвежда задължението тези организации да създават необходими условия за осигуряване на живота и здравето на доброволците при извършване на доброволческата дейност. Също така се регламентират и видовете доброволчество, като се дава дефиниция за краткосрочно, дългосрочно и корпоративно доброволчество.

Регистърът на доброволците трябва да бъде електронен и публичен, за да може във всеки един момент да се види кои лица и кои организации извършват такава дейност, коментира Ангелова.
Доброволци – граждани на трети страни според този проект на Закона за доброволчеството няма да могат да извършват такава дейност, а само граждани на Европейския съюз и на държавите, които са страни по споразумението за европейското икономическо пространство.

Според председателя на Националния алианс за работа с доброволци Ренета Велева поддържането на регистрите на доброволците трябва да е грижа на министерство, което има опит в поддържането на регистри. Тя отчете, че неправителствените организации са участвали активно в обсъждането на предлаганите текстове:

Мисля, че не е по силите на една организация - неправителствена, която и да е тя, без специална подкрепа към нея да поддържа такъв регистър, който да е актуален и да бъде наистина полезен.

Доброволческата книжка е нужна на доброволеца, от една страна, и, второ, е нужна на организацията. Защо вярваме в това? Доброволците изискват това. Младите хора, които виждат в доброволчеството една възможност за практика, за развитие, за учене, едно поле, в което те години наред развиват умения, те искат да имат книжка, да имат доказателство, което, от една страна, е доказателство за тях каква е динамиката на техните усилия да развиват умения, а от друга страна, им искат и работодателите.

Интервютата на Валерия Николова със Светлана Ангелова и с Ренета Велева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна