Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на няколко столични квартала излизат на протест заради мръсния въздух

Снимка: БГНЕС
Жители на столичните квартали "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк", „Оборище“, „Младост“, излизат на протест заради мръсния въздух. Според тях замърсяването идва от Виетнамските общежития и квартал "Факултета", където всеки ден се горят отпадъци, кабели, дрехи втора употреба и силно отровни материали.

Протестиращите настояват да се постави измервателна станция в района, както и информационни табла за качеството на въздуха в трите квартала. 

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че мобилна станция ще измерва въздуха на различни места в "Овча купел" и "Красна поляна" в продължение на четири дни. Тя каза още, че ще потърси съдействието на Министерството на околната среда и на прокуратурата, за да бъдат въведени мерки за контрол върху горенето на опасни отпадъци, и допълни: 

Колегите от Столичния инспекторат правят огледи. Те нямат право да влязат в къщите на хората, но могат да реагират, когато се горят гуми.

Пред БНР заместник-кметът на София с ресор екология Йоанна Христова обясни: 

Когато получихме първите сигнали за интензивни миризми, за това, че се изгарят средства, предизвикващи емисии, дразнещи за хората, ние влязохме в контакт с Изпълнителна агенция по околна среда и помолихме да бъде поставена мобилна лаборатория, която да измери на място какво е действителното състояние. От вчера мери лабораторията. Тя ще мери в рамките на четири дни, на различни локации, за да можем да установим картината. Законът дава възможност на общините да създават т.нар. местни мониторингови мрежи за качеството на въздуха. Ние сме заложили една такава мярка в Програмата за подобряване на атмосферния въздух до 2020. Обследването относно позиционирането на местна мониторингова мрежа ще се случи в началото на 2018 година. Трябва да бъде възложено на външен изпълнител и да се видят резултатите и необходимостта.

Христова коментира и едно от исканията на протестиращите, а именно за контрол на изгаряните вещества:

Понастоящем в законодателството няма възможност, която да ви позволи да влезете в къщата на човек, да му отворите печката и да видите какво гори. Според мен, контролът, който общината може да прави, го прави. От началото на декември до сега са събрани над 2500 гуми, основно от граждани. Това са гуми, които не са отишли за изгаряне в такива отоплителни инсталации. Ясно е, че трябва да се въведе някакъв стандарт за ползването на твърди горива за отопление. Предстои в 2018 година да се видят първите възможности в тази посока.

Христова обясни, че предстои среща между столичния кмет Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов, за да се намери начин да се реагира и да се санкционират хората, причиняващи замърсяването на въздуха. Ивелина Михайлова от кв. „Западен парк“ заяви, че заради замърсяването на въздуха не пуска децата си да играят навън:

Всеки ден се изгарят дрехи втора употреба, мебели, по които има бои и лакове, разни други вредни вещества, и просто няма как да оставя двете деца да се разболеят. Не можем да си прострем дрехите като хората, всичко се вмирисва. Ако институциите си вършат работата и се налагат глобите и тези глоби бъдат платени, може да се стигне до решение на проблема. Тези хора могат да бъдат лишени от социални помощи, да бъдат принудени да работят и да изплащат тези глоби.

Началният час на протеста ще бъде в 19:00 часа, с няколко сборни пункта  кръстовището на бул. "Никола Мушанов и ул. "Добротич" в "Красна поляна", бул. "Ал. Стамболийски" и бул. "Вардар" в "Западен парк" и кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Монтевидео в "Овча купел", пред сградата на районната администрация в "Младост", "Дружба" - до хипермаркет "Кауфланд.

За район "Оборище" сборният пункт на протестиращите е бул. „Янко Сакъзов”, срещу бившото кино „Левски”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна